söndag 13 maj 2012

Limhamns kalkbrott

I morse var jag med på F&S PåTurs guidade tur i Limhamns kalkbrott.
Bilder från turen finns att beskåda här.



Det var ett intressant besök men naturen och djurlivet där är av skiftande karaktär och måste upplevas vid olika tidpunkter på dygnet så lite margert blev det under de nästan två timmar besöket tog. Men det gav mersmak inför att det öppnas för allmänheten någon gång i framtiden.

Här finns tydligen en ganska fast stam av rådjur, som dock får nytt blod från andra rådjur som då och då kommer ner. Här finns även en stor stam med harar men inga kaniner. Marken är så hård att de senare kan inte gräva och därför håller sig borta.

På lägsta nivån och i brottets östra delar håller en stor population grönfläckig padda till. Det finns även ätlig groda men jag minns inte exakt var en höll till. I ett vassområde häckar tre par brun kärrhök (varav två hanar spelflög över oss) vilket är många med tanke på att vassen inte är så stor.

De tar grönfläckiga paddor här ifrån och låter dem växa till sig innan de placeras ut på lämpliga lokaler, i första hand längs kustbandet. Först planterades de ut på ställen som verkarde lämpliga för parningen men det gick inte så bra. Men så kom man på att försöka sätta ut dem där det var lämpligt att övervintra istället och det gick mycket bättre. Den grönfläckiga paddan spelar just nu och man kan lyssna på dem t.ex. i en dam precis söder om brofästet. Vi gick dit sedan besöker i Hammars park avslutats men eftersom vi var där mitt på dagen så såg vi inga paddor.


Inga kommentarer: